Informatie Die U Moet Weten Over Luit

Welk land en wanneer werd de luit uitgevonden?

In zijn bekende geschiedenis werd de luit in zijn primitieve vorm bespeeld in Egypte, Babylon, Sumerië, Rome en de Griekse samenleving in de oudheid. Het werd vervolgens ontwikkeld door de Arabieren en ging van de Andalusische geografie over naar de Spanjaarden en bereikte de westerlingen.

Het kostte de 18e eeuw om zijn plaats te vinden in het Turkse muzieksysteem. Tanburi Cemil Bey begon luit te spelen met een plectrum van schildpad. Gedurende deze periode nam hij deel aan de groep die bekend staat als incesaz. Tanbur, Klassieke Kemenche en Luit vormden de muziekinstrumenten genaamd “incesaz”. Tijdens de 19e eeuw begon Luit zijn invloed te verliezen als gevolg van de verspreiding van Tambur. Het werd opnieuw populair in de 21e eeuw en werd op grote schaal gespeeld in het Turkse muzieksysteem en in de popmuziek. Hij blijft zich uiten in solo-optredens.

Wat is de structuur van luit?

Luit heeft een vorm die lijkt op het oude muziekinstrument. Hoewel het aantal rompplakken kleiner is, is hij smaller en korter in breedte en lengte dan de Oud. Luit is een gefrett muziekinstrument dat op maximaal 29 frets kan worden aangesloten en kan worden verrijkt met koma-klanken. Over het algemeen behoort het tot de muziekinstrumenten met plectrums en frets.

Lava is verdeeld in twee: Turks en Grieks. Hun oude verwanten genaamd Lute blijven echter bestaan. De vorm van de Turkse luit is anders dan die van de Griekse luit. Turkse Luit heeft 7 snaren en bestaat uit de onderste twee rijen vislijn. Bij de Griekse luit zijn de onderste twee rijen snaren gemaakt van staaldraad.

De luit bespelen

Wanneer de Turkse luit wordt bespeeld met een schildpadplectrum, lijkt het geproduceerde geluid sterk op dat van de Tanbur. Het is gebruikelijk om met een horizontaal uitgesneden schildpadplectrum of een botplectrum te spelen. Daarnaast worden bij de uitvoeringen ook plastic ouds en baglama-plectrums gebruikt. Muzikanten die op de luit optreden, worden “Lavtavi” genoemd.

Hoe de luit te stemmen

Bij de Turkse luit is de toonhoogtevolgorde zo geplaatst dat deze is afgestemd op het Turkse muzieksysteem, zoals bij het Tanbur-instrument. De luitstemming is ingesteld op LA RE LA RE. Als het afgestemd is, is het ook mogelijk om het te stemmen als SI MI SI MI. Het aantal frets op de luit is 18, 25 of 29 frets kunnen worden aangesloten. Parallel aan de volgorde in de tanbur wordt de fretvolgorde van Tanburi Cemil Bey gebruikt. Zo was de luit niet langer een kleurrijk instrument, maar kreeg hij de status van solo-instrument.

Van welke boom is lava gemaakt?

Lava kan uit veel houtsoorten worden geproduceerd. Het wordt gekozen door Luthiye, die de luit produceert. Droge en vaste bomen verdienen de voorkeur bij het maken van instrumenten. Het borstgedeelte wordt de resonantieafdekking (deksel) genoemd en wordt op zijn plaats geplaatst door het combineren en uitdunnen van het dubbele hout dat is verkregen uit de verticale snede van de sparrenboom. Binnen deze overkapping bevinden zich dunne en lange balkons die horizontaal zijn geplaatst en uit eigen hout zijn gesneden. En ook deze balkons zijn gemaakt van sparrenhout.

In Luvi Workshop worden boten geproduceerd van jeneverbes, plataan, walnoot, peer, kers en iep. Om aan de eisen en verwachtingen van onze klanten te voldoen, worden onze bomen al vele jaren in de juiste vorm en met zorgvuldig vakmanschap gedroogd en gerijpt.

Moet je luit of oud spelen?

Hoewel er geen grote verschillen zijn tussen Luit en Oud, zijn er wel karakteristieke verschillen. Terwijl de luit scherpere en hoekigere tonen heeft omdat het een muziekinstrument met frets is, produceert de oud daarentegen geluiden zonder hoeken. Luit is gemakkelijker in termen van prestatieverschillen en leergemak. Het kost wat meer tijd om de locatie van volledige geluiden en comageluiden in fretloze instrumenten te leren. Beiden zijn erg handig voor liefhebbers van optredens die het Turkse muzieksysteem kennen en open staan ​​om te leren.

Wat is Luit en wat zijn de kenmerken ervan?

Het wordt over het algemeen geproduceerd in een vorm met een draadlengte van 64 cm. Turkse luiten met snaarlengtes van 64, 65, 66, 70 en 72 kunnen de voorkeur hebben. Er zijn in totaal 7 snaren. Sommige producenten geven misschien de voorkeur aan 8 snaren. Luvi Atölye verzorgt productie gebaseerd op het gebruik en de eisen van de luitartiest. De ideale snaarhoogte van de luit op het toetsenbord is 2,5 mm. Een hogere snaarhoogte veroorzaakt enkele problemen vanwege de moeilijkheid bij het spelen en de hoge snaarspanning. Dit zijn vooral moeite met spelen, intonatie en het niet goed stemmen.

Om een ​​luit te bestellen kunt u contact met ons opnemen via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *